Unieke Verhalen

Briccole de venise:  “getekend” hout

Wie kent niet de iconische palen uit de lagune van Venetië? Deze eikenstammen bevatten kleine fouten en imperfecties zodat ze tot op vandaag niet geschikt worden geacht om verder te kunnen verwerken. Ze staan gedurende 20 jaar in het water en ondergaan de gevolgen van het zoute water, algen en weekdieren. Wanneer ze vervangen worden zijn de stammen bijna onherkenbaar getekend met littekens. Bij Bosq vinden we dat deze littekens en fouten alleen maar bijdragen tot het unieke karakter van het hout. Dankzij onze jarenlange expertise zijn we erin geslaagd om deze getekende Venetiaanse eikenstammen verder te verwerken tot een karaktervol fineer. Bricole de Venise is een schoolvoorbeeld van hoe recuperatiehout toch zeer exclusief kan zijn.

Lokaal hout

Gaan wandelen betekent voor Bert: elke boom bekijken. Of beter: elk bos. Want het zijn de bossen die van tel zijn. “Jarenlang hebben we de eikenbossen vanuit Oekraïne naar hier verscheept. We waren blijkbaar ervan overtuigd dat onze bossen niet interessant konden zijn. Terwijl er hier ook bomen zijn. Alleen werden die vroeger enkel in brandhout verzaagd. Jammer, want zou niet alles om de echtheid van het product moeten draaien? “

Bosq verwerkt en promoot het gebruik van lokaal hout zoals inlandse beuk (vroeger het stokje van de frisco) en populier (vroeger kistjeshout)  met prachtige resultaten. De bomen uit de tuin van het Afrikamuseum in Tervuren, “Basra Locus” het hout van de sluisdeuren in de Schelde, …. Ze krijgen een tweede leven in de vorm van een exclusief tafelblad, een bank of een kast.

Platane d’Anvers

Onlangs werd gestart met het rooien van de monumentale platanenbomen voor de werken aan de Antwerpse Leien. Samen met Sam Ponette – oprichter van Stadshout – kon Bert Leysen 35 bomen selecteren waarvan het hout aan een tweede leven kan starten.  Het hout wordt nu gezaagd en gedroogd en zal binnen 1,5 jaar gebruikt kunnen worden als uniek tafelblad. Op die manier gaat dit unieke Antwerpse “erfgoed” niet verloren maar krijgt het een tweede leven. Love Wood.

platane d'anvers

Ambacht

Hout kent een lang leven vooraleer het tot een voorwerp wordt bewerkt. Vele eigenschappen ontstaan tijdens de groei en ook na het hakken blijft hout onderhevig aan behandeling en verwerking. Bij Bosq kennen we niet enkel de technische eigenschappen van het hout, we beheersen ook de technieken om het individuele hout te verwerken tot een afgewerkt product. Kleurverschillen en typische houtproblemen worden aangepakt met natuurlijke oplossingen. “Verzilveren” is het kleuren van fineer door middel van de inkt afkomstig van de galwesp. Dit geeft een natuurlijk oudgrijze tint. Bij het “roken” van hout wordt een chemische reactie van de zuren in een boom opgewekt waardoor deze op natuurlijke wijze verkleurt tot diepdonker

Meer maatwerk

Interesse in ons fineer?

Contacteer ons